ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αρχική » Ιστορικό

Ιστορικό

Advertisements

Ιστορικό της βιβλιοθήκης Η Βιβλιοθήκη έκανε τα πρώτα της βήματα το 1984, μετά από χρηματική δωρεά του Γεωργίου Πιτόσκα στη μνήμη της θυγατέρας του Βασιλικής,

Ο Γεώργιος Πιτόσκας γεννήθηκε το 1921 στη Φλώρινα από γονείς Μοναστηριώτες και απεβίωσε το 1985. Κατά την διάρκεια της ζωής του εργάστηκε σαν τραπεζικός υπάλληλος στην τράπεζα της Ελλάδος ενώ από πολύ μικρή ηλικία, 12 χρονών, έδειξε το ταλέντο του στη μουσική παίζοντας φλάουτο στη μπάντα του Δήμου. Αγαπούσε πολύ την πόλη της Φλώρινας και για κάποια περίοδο και μετά ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης». Ακόμα ήταν στην ορχήστρα και στις χορωδίες του συλλόγου αλλά υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της Στέγης Φιλοτέχνων και πρόεδρος του συλλόγου μοτοσικλετιστών Φλώρινας από το 1956 μέχρι το 1959. Το πλούσιο κοινωνικό του έργο έρχεται να συμπληρώσει η συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο στο ποδόσφαιρο αλλά και στη φιλαρμονική του Δήμου.
Το 1983 η εικοσιεξάχρονη πρωτότοκη κόρη του Βασιλική Πιτόσκα έφυγε ξαφνικά από την ζωή και αποφάσισε μαζί με την σύζυγο του να κάνει μια μεγάλη προσφορά στη πόλη, δημιουργώντας μια ιδιωτική δανειστική βιβλιοθήκη το 1984 με δικά τους έξοδα (αγορά βιβλίων, επίπλων, διορισμό υπαλλήλων κ.α.) στο όνομα της κόρης του Βασιλικής. Στη συνέχεια ο τότε υπουργός παιδείας Αντώνης Τρίτσης απηύθυνε πρόσκληση ώστε αυτή η πρωτοβουλία να μετατραπεί σε δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη και σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο. Βασικός όρος ήταν να έχει υπότιτλο το όνομα «Βασιλικής Πιτόσκα» και ένα άτομο από την οικογένεια Πιτόσκα να εκπροσωπεί πάντα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η οικογένεια από τότε συνεισφέρει ένα χρηματικό ποσό ετησίως με την μορφή δωρεάς ή αγορών για τις ανάγκες του φορέα ενώ η λειτουργία και η ευθύνη έχει περάσει πλέον στο Δημόσιο.
Στη συνέχεια και με διευθυντή τον Δημήτριο Σουλιώτη (φιλόλογος στο τμήμα νηπιαγωγών και ειδικός στη γλώσσα και την δημιουργική γραφή) δημιουργείται το 1993 το παιδικό παράρτημα και παράλληλα με δικές του πρωτοβουλίες αυξάνονται οι υπηρεσίες και βελτιώνονται κατά πολύ οι λειτουργίες της βιβλιοθήκης.

Το Παιδικό Παράρτημα της Δ.Κ.Β.Φ. στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο στη γωνία των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ναούσης, όπου μελλοντικά θα στεγαστούν όλα τα τμήματα της Βιβλιοθήκης.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: