ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αρχική » Υπηρεσίες

Υπηρεσίες

Advertisements

Η βιβλιοθήκη διαθέτει και παρέχει σε όλους τους χρήστες της, τις εξής υπηρεσίες:

  • Δανεισμός. Δικαίωμα δανεισμού έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη της βιβλιοθήκης, 2 βιβλία την ημέρα έως και 15 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης. Το πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και περιοδικά) καθώς και τα ιστορικά τεκμήρια δε δανείζονται παρά μόνο εντός του χώρου της βιβλιοθήκης.
  • Κινητή Βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη διαθέτει κινητή μονάδα από το 1999, η οποία είναι εξοπλισμένη με 13.100 αντίτυπα βιβλίων και 220 τίτλους οπτικοακουστικού υλικού. Ταξιδεύει στους μαθητές εκείνους που τα σχολεία τους δεν διαθέτουν Σχολικές Βιβλιοθήκες και έτσι υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές τους διαδικασίες.
  • Παιδικό Τμήμα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993 με σκοπό να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί τους μικρούς φίλους της βιβλιοθήκης με υλικό που ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες και είναι της αρέσκειάς τους. Περιλαμβάνει ελληνικά και ξένα παραμύθια, εικονογραφημένες ιστορίες, μυθιστορήματα, διηγήματα καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.
  • Αναγνωστήριο. Είναι ένα χώρος 12 θέσεων, όπου τα μέλη της βιβλιοθήκης μπορούν να μελετήσουν κάποιο τεκμήριο από τη συλλογή καθώς και το μη δανειζόμενο.
  • Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης. Η βιβλιοθήκη συμμετέχει στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και διαθέτει ένα χώρο με 13 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σύνδεση στο Διαδίκτυο, για τη πρόσβαση των χρηστών σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης. Διαθέτει, επίσης, 5 εκτυπωτές και 1 σαρωτή.
  • Εκδόσεις.[3] Η βιβλιοθήκη από το 1987 έχει αναπτύξει εκδοτική δραστηριότητα σχετική με ανατυπώσεις παλαιών και δυσεύρετων βιβλίων και με νέες μελέτες που αφορούν τη Φλώρινα ή την ευρύτερη περιοχή της.
  • Δημόσιος Κατάλογος της βιβλιοθήκης. Οι χρήστες της βιβλιοθήκης μπορούν να αναζητήσουν βιβλιογραφία από τον αυτοματοποιημένο κατάλογο της βιβλιοθήκης (OPAC).

Δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης – Υπηρεσίες

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα», συμμετέχει στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και ανέλαβε το έργο «Δημιουργία Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης».

Στο πλαίσιο του έργου έγινε η εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης και δικτυακού εξοπλισμού στο χώρο της σταθερής βιβλιοθήκης, καθώς και η εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για τη διασύνδεση της Κινητής Βιβλιοθήκης στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρου, και η προμήθεια 13 Η/Υ, 5 εκτυπωτών, 1 server, 2 scanner υψηλής ευκρίνειας καθώς επίσης και αγορά ηλεκτρονικού πληροφοριακού υλικού ποικίλου ενδιαφέροντος.

Οι χρήστες του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας  έχουν τη δυνατότητα:

-Πρόσβασης στο internet
-Χρήσης cd-rom που καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων
-Χρήσης του πλούσιου οπτικοακουστικού μας υλικού σε 13 θέσεις που διατίθενται δωρεάν στο κοινό.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Αριθμός αντιτύπων που διαθέτει η βιβλιοθήκη

Ο αριθμός αντιτύπων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη ανέρχεται στις 53.000.

Αριθμός βιβλιογραφικών εγγραφών στον κατάλογο της κεντρικής & στον κατάλογο της κινητής

Το διάστημα αυτό γίνονται προσπάθειες για να αρχίσει η καταχώριση ηλεκτρονικά του υλικού της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Μέχρι τώρα έχουν καταχωρηθεί 2000 τίτλοι του  Παιδικού Παραρτήματος, 7000 τίτλοι της Κινητής Μονάδας και 6000 τίτλοι επιστημονικών βιβλίων, 6 ψηφιοποιημένα περιεχόμενα περιοδικών που αναζητούνται περισσότερο στο Κεντρικό Κατάστημα της Βιβλιοθήκης πάνω από το Ωδείο.

Αριθμός θέσεων χρηστών στο αναγνωστήριο

Κεντρικό τμήμα : 12 θέσεις

Παιδικό Παράρτημα : 12 Θέσεις

Αριθμός υπολογιστών για χρήστες στη βιβλιοθήκη

H Βιβλιοθήκη διαθέτει 13 θέσεις Η/Υ για τους χρήστες της.

Πληθυσμός πόλης

Ο πληθυσμός της πόλης της Φλώρινας ανέρχεται στις 15.000.

Αριθμός μελών της βιβλιοθήκης

O αριθμός των μελών όλων των τμημάτων είναι 4.500.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: